perjantai 24. lokakuuta 2008

Arkiston kätköjä

Taas arkiston kätköjä.

Sitten historiaa.

Minä olen kuvannut aina, mutta ikuinen rahapula on aina aikaansaanut puutteen välineistä.

Joskus -70 luvulla käytin äitini Bellaa. Tuo rullafilmikamera, johon sai kahdeksan kuvan filmin, oli äitini -58 ostama kamera.



Joskus -80 ostin oman kameran. Agfa 100 Sensor kasettikameran. Kamera teki neliön mallisia kuvia, ja oli kiinteästi äärettömään tarkennettu halpispokkari. Kamera varastettiin myöhemmin siskoltani Porin Yyterissä juhannuksena.

Seuraava oli kinofilmiä käyttävä Fujica, toki edelleen kiinteälinssinen, kiinteästi äärettömään tarkennettu pokkari, jossa oli jo sisäänrakennettu salama ja automaattivalotus.

Samalla lainailin ahkerasti veljeni Fujican järkkäriä, johon tosin oli vain yksi 50mm linssi.

Oman pokkarini salaman rikkoonnuttua, käytin pitkään silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kameraa, Kodakin kinofilmiä käyttävää pokkaria.

Joskun 90-luvun lopulla ostin Olympuksen APS-pokkarin, jossa oli jo 24-70mm kinovastaava zoomi, ja erilaisia kuvausmoodeja, niin sanottuja kukkahattumoodeja.


2000-luvun puolella, 2005 taisi olla, ostin Olympuksen 5 miljoonan pikselin digipokkarin. 28-78mm kinovastaavalla zoomilla, ja kukkahattumoodeilla. Hyvin pian oston jälkeen tuskastuin kameran olemattomiin säätömahdollisuuksiin ja rajoituksiin. Jo filmipokkareissa pystyin valitsemaan herkkyyden ostamalla herkempää filmiä tarvitessani, mutta tuossa pokkarissa ei ollut manuaalisäätöä herkkyydelle, vaan kamera arpoi sen itse.


Sitten olikin vain ajan ja rahan kysymys, milloin ostan halvan järkkärin

Alla on yksi kuva joka on otettu tuolla Olympuksen pokkarilla pannaamalla. Suljinaika 1/10s, F3,0 ja herkkyys ISO 125.





Edit: Jostain syystä en saa Bellan kuvaa aukeamaan isompaan ikkunaan, mutta menetys tuskin on suuri.

Edit: Onnistuihan se, syytä vain ensimmäisen epäonnistumiseen en tiedä.

5 kommenttia:

  1. Nuo vanhan ajan kamerat, kuten juuri tuo Bella on hienon näköisiä itsessään. Varsinkin tuon salaman heijastin on suorastaan upea!

    Alemassa kuvassa on panorointi onnistunut hyvin ja kuvaaja on pystynyt pysymään kohteeseen tarkentuneena ja liikeessä mukana. Muun ympäröivän kuvan liike-epäterävyys onnistunut hyvin ja korostaa itse kohdetta mukavasti ! :)

    VastaaPoista
  2. Osaatko sanoa, miksi se kuva ei aukene isompana, latasin sen pariin kertaan, mutten onnistunut, enkä tiedä mitä tein väärin?

    VastaaPoista
  3. En ole varma, mutta blogiin postatut kuvat tallettuvat kuitenkin Googlen Picasaweb -albumiin, joka oletusasetukseltaan ei julkinen. jos lataat saman kuvan useaan kertaan, niin niitä tulee tuonne "päällekkäin" eli useita kopioita.

    Kokeile loggautua tänne blogisi tunnuksilla. Siellä pitäisi olla "kansio" blogisi nimellä. Näet sieltä kuvat jotka olet blogiisi postannut, nekin jotka on monta kertaa postattu. Jos nyt poistat jonkin kuvan joka on tullut monta kertaa postatuksi kun olet blogikirjausta tehnyt, niin voi olla että poistat sen joka osittaa blogiisi, etkä niitä jotka ei osoita mihinkään julkaistuun kuvaan.

    Katso jos tämä Bella kameran kuva on postattu moneen kertaan, tai vaikka olisi postattu vain kerran, niin poista se, tai kaikki kopiot siitä kuvasta ja postaa kuva kokonan uudelleen, samaan blogikirjaukseen. En tiedä auttaako tämä mutta kannattaa kokeilla. Älä deletoi muita kuvia. Klikkaa sitä kuvaa jonka haluat deletoida ja ota "edit" valikosta "delete this photo"... minulla on engalnninkielinen käyttöliittymä tuolla, joten jos sinulla on suomalainen, niin katso vastaava "komento" suomeksi. Kuvan alla oleva "edit" ja roskakori vain mahdollsitaa kuvan "captionin" editoinnin tai poiston, ei itse kuvan poistoa.

    Hiukan sekava selostus, mutta toivottavasti saat selvää...

    VastaaPoista
  4. "Onnistuihan se, syytä vain ensimmäisen epäonnistumiseen en tiedä. "

    En minäkään saanut sitä "bella" kuvaa auki eilen täällä päässä, siis isompana. Nyt se aukeaa ihan OK.

    VastaaPoista
  5. bella on kyllä hyvin bella! miksihän äitini vanha kamera (varmaan samoilta ajoilta) on niin paljon rumempi? värimaailma on sama mutta muoto paljon ankeampi.. tuo salaman kupu on kyllä ehdoton.

    VastaaPoista