keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Mölkky

















Taas arkistosta testikuva.
Tänään olisi paistanut täälläkin aurinko, ja ollut mukava tuuli aaltojen kuvaamiseen.
Ei sitten ennen auringonlaskua ehtinyt minnekään

Jatketaan arkistojen kätköistä löytyneillä kuvilla.

Mölkyn heitto on kuvattu juhannuksena, illalla noin kello 21.30. Kuva on täysin käsittelemätön, vain pienennetty.
Käytetty kahta salamaa, kamerassa kiinni Olympuksen FL 36, ja oikealla edessä Sunpackin vanha salama orjakennolla.
Orjakennon vuoksi salamatäsmäys on heikko, joten suljinaika on vain 1/80s, josta johtuu liike-epäterävyys väärinpäin. Olisi ollut hitunen varaa kiristää suljinaikaa, ehkä 1/100s olisi mennyt vielä.
Olisi tietysti voinut kokeilla sulkeutuvan verhon täsmäystä, mutta hei kamoon, oli juhannus, ei tullut mieleen.

Edit: Lisätty tavuviiva

4 kommenttia:

  1. hehheh.. muut dokaa, jp kuvaa. :) tyypillinen fotaukseen haaskattu kansallinen ryyppyjuhla. pakko kuitenkin esittää pieni tarkentava kysymys eli mihin suuntaan tuo kalikka on menossa, oikealta vasemmalle vai (täältä katsoen)? vauhtiviivoista päättelisin niin, mutta en nyt ole ihan varma kuitenkaan.

    VastaaPoista
  2. Mölkky on kiva peli, ja tykkänkin sitä pelata, myös ihan selvinpäinkin :)

    Hyvä kuva !

    Ihmettelin hieman smaa kuin dies irae eli kalikan vauhtiviivat antavat ymmärtää yhtä, mutta toisaalta kerrot itse tekstissä että: "Orjakennon vuoksi salamatäsmäys on heikko, joten suljinaika on vain 1/80s, josta johtuu liikeepäterävyys väärinpäin"

    Olen sen verran aloittelija tässä valokuvaksessa ja siihen liityvissä ilmiöissä että en yllä lainatussa selostuksestasi huom,itta ymmärrä kuinka "liikeepäterävyys väärinpäin" on mahdollista...?

    VastaaPoista
  3. Kalikka on menossa kohti palikkaa numero 12.

    Salaman välähtäessä valottui kuvasta se oikein valottunut kohta, muun muassa toisen salaman välähdys. Suljin jäi kuitenkin auki muutamaksi kymmenykseksi salaman jälkeenkin, josta johtuu epämääräinen heikommin valottunut varjo varsinaisen välähdyksen jälkeen. Täten siis liikeepäterävyys on silmän hahmottamaa liikettä vastaan.

    Sulkeutuvan verhon täsmäyksellä saadaan suljin ensin aukeamaan, ja vasta sulkimen sulkeutuessa välähtää salama, jolloin liike-epäterävyys näkyisi oikein päin.
    Mutta kuten kerroin, jostain syystä ei tullut mieleen....

    VastaaPoista
  4. ohho, no tuohan selittää asian.. oikeastaanhan jo selitit tuota entryn tekstissä, mutta tyhmempi ei aina ilman rautalankaa ymmärrä.

    VastaaPoista