torstai 16. lokakuuta 2008

No niin, jos kokeilisi paremmalla ajalla.


Imuroin juuri ohjelman nimeltä Noiseware, se on ilmainen kohinanpoisto-ohjelma, ikävä vain että ilmainen versio ei anna säätää tallennusasetuksia.


Oletusasetuksissa kuvat pakkaantuvat liiaksi, koukuttaa kyllä lisenssin ostoon.

Testiin valitsin kuvan viime talvelta, kuvattu natriumlampuin valaistussa jäähallissa, ja valo oli minulle yllätys. Tietenkään en ollut opetellut kameran custom-WP säätöä, joten tilanteen painaessa päälle päätin kuvata RAW-muodossa ja säätää jälkeenpäin. Kuva on otettu ISO 1600 ja Olyn 40-150 F4.0-5.6 zoomilla.


Tulos oli tämän näköinen.
Olympuksen omalla Master 2-ohjelmalla säädin kuvan valkotasapainon kohdalleen, mutta koska oransissa valossa ei ollut sinisiä sävyjä, nousi sinisiin asuihin raju kohina.





Kokeilin kuvaan Noisewarea oletusasetuksilla. Kokeilukuva oli ehkä hiukan liian paha, koska muihin kokeilemiini ohjelma sai aikaan kelvollista jälkeä, tämä testikuva meni hiukan "tasaiseksi"



Liitän tähän kaappauksen ennen ja jälkeen Noisewaren, tai näköjään jälkeen ja ennen, hiukan vielä blogin asetukset hakusessa :)




























Nyt vain pähkäilemään onko ohjelma 49,90$ arvoinen, hiukan kyllä kutkuttaisi, koska ainakin toistaiseksi otan paljon kuvia olosuhteissa jotka vaativat herkkyyden nostoa.

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja opettavainen esimerkki. Täytyykin kokeilla tuota Noiseware -ohjelmaa joskus.

    Testiin valitsin kuvan viime talvelta, kuvattu natriumlampuin valaistussa jäähallissa, ja valo oli minulle yllätys. Tietenkään en ollut opetellut kameran custom-WP säätöä,

    Katselin oman kamerani manuskaa ja siinä sanottiin että elohopea- ja natriumlampun valossa ei kamerani kykene saamaan "oikeaa" valkotasapainoa. Tällöin suositeltiin käytettävksi salamaa.

    Minäkään en ole kokeillut custom WB asetuksia. Vakio valkotasapaino ohjelmia, kuten Daylight, Cloudy, Sahde jne saa säättä muutaman pykälän molempiin suuntiin, paha vain että en tiedä kuinka tuota käytän. Missä tilanteessa kannattaa säätää esim. Daylight asetusta keskiasennosta esim. + suuntaan (manuskan mukaan punaiseen suuntaan)? Siis käytetään ko. asetusta iltapäivällä kun aurinko on jo ehkä laskemaan päin ja valoon tulee punertavaa sävyä, vai miten?

    joten tilanteen painaessa päälle päätin kuvata RAW-muodossa ja säätää jälkeenpäin

    Minä kuvaan aina RAW-muodossa. Joskus juhlissa, josta pitää saada kuvat esim. sukulaisille nopeasti, kuvaan RAW + JPG muodossa. JPG:t annan sitten halukkaille sukulaisille, ja itselle jää myös RAW kuvat mahdollsita yksittäisten kuvien säätöä varten tarpeen mukaan.

    Liitän tähän kaappauksen ennen ja jälkeen Noisewaren, tai näköjään jälkeen ja ennen, hiukan vielä blogin asetukset hakusessa :)

    Juu, olen huomannut saman :)
    Olen havainnut, että kuvat kannattaa lisätä "käänteisessä" järjestyksessä, eli viimeinen ensin, niin ne tulee "oikein" päälekkäin. Jo lisättyjä kuvia voi kyllä siirtää "blogin muokkaus" laatikossa, mutta tämä ei ole aina ihan helppoa...

    VastaaPoista
  2. En ole pahemmin säädellyt valkotasapainoa etukäteen, yleensä Olyn automaatti osuu kohdilleen, sisällä keinovalossa joskus hiukan hakee. Sen pienen korjauksen olen pystynyt tekemään jälkeenpäin jpg-kuvaankin.

    Kuvaan pääsääntöisesti jpeg:kiä, vain kun valo on todella hankala, ja epäilen/huomaan valkotasapainon olevan hakusessa, käytän RAW-muotoa.

    Tuo Olyn Master on ohjelmana susi, äärettömän raskas, ja kaatuu yleensä viidennen-kuudennen kuvan kohdalla säädettäessä.

    Koneena on nyt kolme vuotta vanha AMD 3400+ 2Gt:n muistilla.

    Täytyisi kokeilla testata jotain ilmaista RAW-konventteria.

    VastaaPoista
  3. Kuvaan pääsääntöisesti jpeg:kiä, vain kun valo on todella hankala, ja epäilen/huomaan valkotasapainon olevan hakusessa, käytän RAW-muotoa.

    Mikä kamera sinulla tarkalleen ottaen on?

    Täytyisi kokeilla testata jotain ilmaista RAW-konventteria.

    Oletko tietoinen tästä?
    Itse en ole kokeillut vielä, mutta kokeilen jossain välissä.

    VastaaPoista
  4. Minulla on Olyn E-410 tuplakitti, johon olen hommannut lisäksi sen Zuikon vanhemman mutta himpun valovoimaisemman 40-150mm 3,5-4,5 putken.

    Olen kuullut tuosta ohjelmasta, mutten ole vielä testannut.

    Tuo Olyn oma olisi ihan hyvä, pari pahaa puutetta.

    Ei kuvan suoristusta, tai en ole löytänyt, vain kääntö 90 tai 180 astetta.
    Todella raskas, ainakin minun vanha koneeni kyykähtää siihen totaalisesti.

    VastaaPoista
  5. onhan tuo ero aivan suunnaton! näemmä softillakin saa pelastettua aika paljon jos osaa.

    VastaaPoista