perjantai 26. joulukuuta 2008

Pikakiinnityslevy

Kameran jalustan pikakiinnityslevy, tuo kameran kiinnityksen ja irrotuksen helpottamiseksi tehty palikka, miksei siinä ole jotain standardia?

Nyt kameran pohjassa oleva lukitusnastan kolo ei osu kiinnityslevyn lukitusnastaan. Tästä johtuen painavalla optiikalla kamera "valuu" pystykuvia ottaessa eri asentoon.

Kysellessäni asiaa DC-forumilla, sain vastaukseksi ettei kaikissa pikakiinnityslevyissä edes ole tuota lukitusnastaa, ja että se on tarkoitettu videokuvaajien riemuksi.

Pitäisi kuuleman mukaan vain kiristää niin kireälle ettei pääse kamera liikkumaan...
Pelottava ajatus käyttää työkaluja muovirunkoisiin kameroihin!

Osassa netissä tutkimiani pikakiinnityslevyjä, tuo nasta on hahlossa, jolloin se pääsee liikkumaan pituussuuntaan muutaman millin, tällöin se osuisi useamman kameramerkin kiinnitykseen.
Tuossa minun halpisjalustassani ei sellaista ole.

DC-forumilla mainitsivat myös, ettei kaikissa kameramerkeissä ole edes tuolle nastalle pohjassa koloa, joten niissä se olisi joka tapauksessa hyödytön.

Tuo itse kuva on otettu sillä Olympuksen pokkarilla, ilman salamaa pöytälampun valossa käsivaralta. Kuvaa ei ole käsitelty eikä kropattu, kunhan vain pienennetty nettiä varten.

7 kommenttia:

  1. kiitos kommentistasi ja hyvää loppu/uuttavuotta! :)

    VastaaPoista
  2. Näin kysymyksesi DC-foorumilla, mutta pistän lyhyen viestin nyt tänne. Palaan asiaan vaikka sunnuntaina, jos tarpeen, täällä "metsässä", missä nyt olen, on niin huonot yhteydet että ei viitsi pitkiä viestejä laittaa...

    Minun halpisjalustani (Hama Star 61) pikakiinnityslevy on täsmälleen samanlainen kuin sinun. Ja olen huomannut saman kuin sinä, että varsinkin pystykuvissa kamera ei pysy paikoilaan vaan valuu alas itsekseen, kun kierre ei pidä. Kamerani (Sony) pohjassa ei ole tuolle lukitusnastalle paikkaa, vaan siellä on vain tuo kierre. En uskalla tuota kierrettä vääntää niin lujalle kuin pitäisi (ilmeisesti)...lisäksi sitä on hankala vääntää lujasti, kun siinä on vain sellainen pieni korvake... ja se korvake pitää saada jäämään pikakiinnityslevyn alla olevan tapin kohdalle, jotta "lukittuu". Ei siis aina jää riittävän kireälle.

    Ostin itselleni joululahjaksi "kunnon" jalustan (Slik) ja siihen uuden kamerapään, mutta en ole niihin vielä ehtinyt perehtyä kunnolla. Sen vain huomasin, että siinä kamerapäässä ei ole pikakiinnityslevyä olenkaan, vaan aina pitää kiristää kamera ruuvilla suoraaan kamerapäähän. Hankalaa! Täytyy katsoa, jos löytäisi jonkin sopivan pikakiinnityslevyn tuohon uuteen jalustaan jostain. Uusi jalusta on kyllä tukeva ja painava ja jalat menee alemmas, lähes "spagaatiin". Täytyy vaikka pistää blogii kuvaa tai jotain jossain vaiheessa...

    VastaaPoista
  3. heh, vai kiristysongelmia. itse en edes yritä kiristää loppuun saakka vain niistä pikku korvakkeista pyörittämällä vaan lukitsen jalustan pallonivelen ja sitten väännän itse kameraa jalustan ympärillä. enemmän vipuvartta ja vääntömomenttia näes. samalla lailla kameraa runtelemalla löystytän kiinnitystä ennen kuin vapautan pallonivelen ja pyöritän jalustan kamerasta irti. minullakin on siis slikin jalusta.

    VastaaPoista
  4. tikka: "itse en edes yritä kiristää loppuun saakka vain niistä pikku korvakkeista pyörittämällä vaan lukitsen jalustan pallonivelen ja sitten väännän itse kameraa jalustan ympärillä. enemmän vipuvartta ja vääntömomenttia näes."

    Juu, kyllä. On enemmän vipuvartta ja momettia, mutta millä saat kameran jäämään oikeaan asentoon? Määräänsä enempää ei voi vipuvarrellakaan kääntää, jotta ei korkkaa kameran kierteitä. Jos kiristän halpis tripodisin pikakiinnityslevyn sopivalle kireydelle niin kamera on vinossa jalustanlevyyn nähden ja se ei ole hyvä kun kameraa suuntailee. Onko sinulla kuulapää kamerapäänä?

    Minulla on uuden jalustan kamerapäänä Slik SH-806, jonka kuvan näet esim. täältä.

    Se vaikuttaa muuten hyvältä, mutta tuossa mainitussa kamerapäässä ei ole sitä pikakiinnityslevyä (saa varmaan erikseen rahalla jostain) vaan kamera pitää kiertää aina ruuviin kiinni. Hankalaa!

    VastaaPoista
  5. Minä ostin hetken houkutuksesta Haman Star 62- jalustan.

    Joten sama halpisongelma täällä.
    Lisäksi susi videokameraa ajatellen, uusi tulee hankintaan kunhan kerkee asiaan keskittymään.

    VastaaPoista
  6. jape, minulla on tosiaan se pallonivel kamerapäässä: kamera saa siis asettua levyyn ihan mihin kulmaan vaan kun voin sitten pallonivelen laittaa täsmälleen mieleiseeni asentoon jolloin kuvista tulee suoria.

    VastaaPoista
  7. Tervehdys
    Hankin itselleni Canonin SX20:n ja nyt muistin että minulla on jossakin Manfrotton yksjalka mutta siinä on kiinnityspäässä isompi kierre kuin mikä sopii SX 20.een.
    Paikkaunnalta ei löydy kaksipuolista ruuvia, kiinnityslevyä tms. joka korjaisi ongelman, Idiksiä?
    Sitten kuka keksisi miten monopod-yksjalasta saisi ns. steadycam-jalustan tai onko kotimaassa värkkejä sellaisen rakentamiseen. Yankeissa se maksaa 14$. www.steadycam.org.

    VastaaPoista