keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Rauman kirkko.

Siellä olisi konfirmaatio, ja kävin hiukan tutustumassa kirkkoon valokuvaamisen kannalta.
Ongelmana on, että kuvata saa mutta paikaltaan ei saa poistua, joten pitäisi osata arvata minne kohde sijoittuu, tuleeko joku hujoppi eteen, jne.

Raumalla on yksi ikävä juttu, alttaritaulu on lasimaalaus ikkunassa.
Ylimpänä kuva suoraan kameran aukon esivalinnan antamalla valotusajalla.
ISO 800, 1/250s, f 3,5 ja 40mm (80mm kino). ISO 400 olisi kyllä myös riittänyt, aika olisi silti ollut 1/125s, ehkä jopa ISO 200. Kattokruunu on kuvassa tarkoituksella, valotettu silti ikkunan mukaan.



Kokeilu salaman ja bouncen kanssa, siirrytty hiukan sivulle, että saatiin kattokruunu pois ikkunan edestä. ISO 200, 1/80s, f3,5 ja 40mm(80 kino). Salama automaatilla, korjattu tehoa +0,7.

Noin parinkymmenen koelaukauksen jälkeen päädyttiin tähän. ISO 800, 1/80s, f5,6 ja 42mm (84kino). Salamaa nostettu +1,7 ja bouncella.
Huomatkaa päivänvalon antamat varjot ikkunalaudalla, lisävaloa on annettu varovasti.


Kokeiltiin siis suoralla salamalla, bouncella, ilman salamaa, ja monia eri teho-, aika- ja aukkoyhdistelmiä. Olyn herkkyys ei vain kirkossa riitä minun putkillani, pakko ottaa salama esiin.
Lisäksi tuo ikkuna takana tekee hommasta minulle vaikeaa. Haluaisin kasvot näkyviin ja se vaatii lisävaloa etupuolelta ikkunaa kohti. En kuitenkaan haluaisi antaa valoa liikaa, jolloin alttaritauluna toimiva ikkunamaalaus jäisi tummaksi ja mitäänsanomattomaksi, näin käy suoralla salamalla. Siksi päädyin säätämään salaman tehoa , ja käyttämään bouncea.
Katsotaan miten viikonloppuna onnistuu, tilanne muuttuu kun kuvassa on parikymmentä valkoisiin kaapuihin pukeutunutta ihmistä.


3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia ja "valaisevia" kokeiluita sinulta JP :)

    Mukavasti käy ilmi erilaiset salaman vaikutukset kuvaan. Mikäs tämä "bounce" on? Onko se joku "muovinpalanen", jolla suunnataan salaman valoa? SIis onko se kiinni salamassa?

    Pitäisi joksus hommata salama itsellekin, tuo kameran salama on aika onneton ja käyttökelvoton usein jos kuvaa hiukan pitemmällä zomiasetuksella. Tulee objektiivi eteen ositain...

    Minäkin kuvasin konfirmaatiotilaisuutta noin vuosi siten. Ongelmani oli että olin ihan aloittelija kuvauksessa, oinhna vasta hommanntu tuon kameran. Myös tuolloin oli kirjossa sääntö, etä vn paikaltaan sai kuvata ja istualtaan mieluiten. Siinä oli kätevänä apuna kameran kääntyvä näyttö ja live view. Ongelmani oli se, että minulla oli käytössä monipistetarkennus, joka "arpoi" tarkennuspisteen ja sen kohteen sijaan, kun kuvasin "kädet ylhäällä", useimmiten tuli tarkennuspisteeksi edellä istuvan henkilön kaljukuuppa :)

    VastaaPoista
  2. Tämmöinen: Omni Bounce

    Tänään olin kirkossa, mutta jouduin istumaan iukan kauemmas kuin ajattelin, ja siksi en saanut alttaritaulua ihan niin kuviin kuin olisin halunnut, salaman teho ei riittänyt, vaan jouduin sitten uhraamaan alttaritaulun saadakseni kohteeseen valoa.

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia tiedosta, siis tuosta bouncesta. :) Sellainen tullee varmaan harkintaan myös minulle sitten kun saan aikaiseksi salaman hankinnan. Mielessä on jo ollut, mutta ei ole ollut ihan ajankohtainen vielä. Hyödyllinen toki olisi...

    VastaaPoista